Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu tekrar hatırlayalım. Mustafa Kemal Paşa’nın, Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için Osmanlı Devleti’nin bir gemisi ile, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gönderildi ve Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenledi.
“Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi, yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcileri (milletvekilleri), 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa’yı “Meclis Başkanı” olarak seçti. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Halk ve düzenli ordular düşmana karşı savaş verdiler, omuz omuza mücadele ettiler.
Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasını takiben 1 Kasım 1922’de TBMM saltanatı lağvetti. Padişah Vahdettin “vatan haini” ilan edildi ve yurdu terk etti.
24 Temmuz 1923 tarihinde, İsviçre’nin Lozan şehrinde, Lozan Üniversitesi’nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri tarafından Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır.
Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmıştır. Fakat, devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.
İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos 1923‘te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923’te Ankara başkent ilan edildi. Atatürk; egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırdı. Onlara, “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.” dedi.
29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdi. Meclis önergeyi kabul etti.
Böylece, Türkiye devletinin yönetimi biçimi “Cumhuriyet” olarak, adı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlendi. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin, ilk “Cumhurbaşkanı” oldu. Cumhuriyetin ilanı, yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı. Kaynak
Yarın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının ve Cumhuriyetimizin 85. yılı tüm Türkiye olarak kutlayacağız.
Ntv’den okuduğum habere göre; İSTANBUL – 29 Ekim Çarşamba günü Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlamaları nedeniyle saat 06.00’dan tören bitimine kadar bazı yollar trafiğe kapatılacakmış.
Trafiğe kapatılacak yollar şöyleymiş:
Vatan Caddesi-Millet Caddesi ile bu caddelere çıkan tüm yollar, Hal Yolu bitimi-E-5 Karayolu Cevizlibağ-Tünel Sapağı’ndan itibaren Vatan Caddesi-Lahor Meydanı’na kadar geliş-gidiş istikameti, Üsküdar Demokrasi Meydanı’ndan-Harem Sahil Yolu ile Harem’den Üsküdar Sahil Yolu.
Bu yolların kapatılması dolayısıyla D-100 Karayolu’ndan Vatan Caddesi’ne gidecek sürücüler, Haliç Tüneli, Edirnekapı, Fevzipaşa Bulvarı, Aksaray ya da Ayvansaray ışıklardan Balat yolunu takiben Unkapanı ve Sirkeci istikametini kullanabileceklermiş.
E-80 Karayolu’nu kullanacak sürücüler, Milliyet Gazetesi karşısından TEM Otoyolu istikametini, sahil yolunu kullanacak olanlar da sahil güzergahından Yenikapı-Kumkapı-Sirkeci yönünü tercih edebileceklermiş.
Vatan Caddesi’nden, Fatih’teki hastanelere gelecek ambulans ve diğer araçların sürücüleri, sahil yolunu tercih ederek Samatya üzerinden, Fatih’ten aynı hastanelere gelecek sürücüler de Atatürk Bulvarı-Aksaray ve Millet Caddesi’ni kullanarak bu hastanelere ulaşabileceklermiş.
Üsküdar’da kapatılan yolları kullanacak sürücüler, Demokrasi Meydanı’ndan Üsküdar Halk Caddesi, Yeni Toptaşı Caddesi ve Selmani Pak Caddesi’nden Cumhuriyet Caddesi ile Bağlarbaşı’na yönlendirilecekmiş.
İlk Yorumu Siz Yapın