İlk önce Wake On Line teriminin Türkiye Bilişim Derneğindeki anlamına (açılımına) bakalım.
Wake On Line : Çoğunlukla Wake-On-LAN Desteği veya özleliği şeklinde, çevrilmeden kullanılmakla birlikte (ya da WOL kısaltmasıyla), Yerel Ağ Üzerinden Açma (veya Uyandırma) bence terimi tam karşılıyor. (Ağ üzerinde bulunan bir bilgisayarın, diğer bir bilgisayar tarafından özel bir sinyal göndermek suretiyle kapalı durumda iken uyandırılması yani açılması). Türkiye Bilişim Derneği’nin sözlüğünde “Ağ Üzerinde Etkin” karşılığı öneriliyor.
Bu sistem ne işe yarıyor bundan biraz bahsedelim. Fazla uzatmadan anlatacağım kafanızı karıştırmak istemem 🙂
Diyelimki iş seyahatine çıktınız ve evinizdeki bilgisayarınızdan almanız gereken ama almayı unuttuğunuz dosyalarınız var yada başka bi durum ile karşı karşıyasınız. Sonuç ta evdeki bilgisayarınızı açmanı gerekiyor ama evdeki bilgisayarı açacak kimseniz yok yada var ama evde değil dışarı çıkmışlar hemen wake on lan programını açıyorsunuz ve hiç kimseye ihtiyaç duymadan evdeki bilgisayarınızı açıyorsunuz. Tabi bunu kullanabilmeniz için önceden hazırlık yapmanız ve ethernet kartınızın bu özelliği destekliyor olması gerekiyor. Bende sizi bu konuda bilgilendirecek yapmanıza yardımcı olacağım.
Öncelikle yapmamız gerekenler
1- Ethernet Kartınızın bu özelliği destekleyip desteklemediğini öğrenmek (destekliyorsa)
2- Anakartınızın Biosundan wake on lan özelliğini açmak
3- Modeminizden port açmak
4- Ethernet kartınızın MAC adresini öğrenmek
5- İnternete çıkış IP’nizi öğrenmek
Şimdi yapmanız gerekenler
- Öncelikle bu sistemi kullanabilmeniz için Wake On Lan destekli bir eternet denetleyiciniz ( ethernet kartı) olması gerekir. Eğer ethernet kartınız Wake On Lan destekliyorsa bilgisayarınızın bios’una giriyorsunuz ve Wake On Lan’ı Enabled yapıyorsunuz.
- Şimdi diyeceksiniz ki “ethernet denetleyicimin Wake On Lan olup olmadığını nerden anlayacağım”
- Cevap : Zaten Wake On Lan desteği varsa bios ayarlarınızda Wake On Lan seçenekleri gözükecektir. Her bios ta farklı olduğu için tam olarak şurdan yapılır diyemiyorum. Wake On Lan desteği yoksa eğer bios da gözükmez ve uğraşmayın yada yeni ethernet kartı alın.
- Biosdan bu özelliği açtıkdan sonra sıra geldi modemden port açmaya bu işlem de modemin markası ve modeline göre farklılık gösterebilir, bu işlem için şu siteden yararlanabilirsiniz fakat burda belli başlı programların ve oyunların portlarının açılırken anlatımları var siz o anlatımlara bakarak fikir sahibi olabilir o adımları izleyerek port açabilirsiniz ve herkes Wake On Line için 9 numaralı portu açıyor.
- Devamında portumuzu da açtıkdan sonra programımızı (Wake On Line) kullanabilmemiz için gerekli bilgileri topluyoruz. IP mizi öğrenmemiz gerekiyor. http://www.whatismyip.com, http://www.ipadresimne.com/ adreslerinden IP adresinizi öğrenebilirsiniz.
- MAC adresimiz de lazım olacak. MAC adresimizi de öğrenmek için ;
Windows işletim sistemimiz de Başlat / Çalıştır / cmd yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Açılan Komut İsteminde (MsDos)
açılan MsDos ekranına ipconfig /all komutunu yazıyoruz ve MAC adresimizi görüyoruz.
Evet şu ana kadar gerekli bilgileri topladık
Biosdan Wake On Lan ı Enabled yaptık
9 numaralı portumuzu açtık
IP adresimizi öğrendik
MAC adresimizi öğrendik.
boşlukları resimdekine uygun olarak sizler kendi verilerinize göre dolduracaksınız ve Wake Me Up a tıklayacaksınız
Kolay gelsin..
İlk Yorumu Siz Yapın